Alkol çözüm değil, sorunun kendisidir.
Bağımlılığa alkolle başlayan bireyleri bekleyen olumsuzluklardan birisi de aile içi sorunların artması. Devamında da diğer sorunlar( boşanma, depresyon, aile içi şiddet vb) geliyor. Alkol gibi bağımlılıklarda da Yedam vatandaşlarımıza yol gösteriyor. Rehberlik ediyor. Bugünkü öykümüzde de 49 yaşındaki T.B’nin öyküsü. T.B alkolle 13 yaşında tanışmış. Küçük yaşlarda alkol kullanmaya başlayan ve alkolü hayatının her alanına sokan T.B., başlarda alkol oranı daha düşük olan birayı tercih ederken ilerleyen yıllarda rakı ve viski kullanmaya başlamış. Çoğunlukla sabah saatlerinde başlayarak belli saat aralıkları ile gün boyu bir küçük rakı bitiriyordu. Aldığı alkolün ise kendisinde herhangi bir sorun yaratmadığını, aksine yapacağı her iş için kendisini daha çok motive ettiğini düşünüyordu. Hatta alkolü hayatında kendisine arkadaş, iş görür bir yardımcı olarak görüyordu. Bu durum 30'lu yaşlarına kadar böyle devam etti.
30 yaşından sonra ise kullandığı alkol miktarının günde 2 litreyi bulmaya başlamıştı. Alkolün kendisi için bir arkadaş olduğunu düşünüyordu, çünkü alkol aldığında kendisini daha rahat ifade edebildiğini sanıyordu. Hatta öyle ki, yeri geliyor iş görüşmelerine bile alkol alarak gidiyor, böylelikle görüşmelerin daha rahat geçtiğini düşünüyordu. Hal böyle olunca, alkol kullanmanın kendisi için bir sıkıntı, sorun olduğunu düşünmüyordu; çünkü zaten alkol kullanmak kendisini ne işinden ne de sosyal çevresinden uzaklaştırıyordu. Bu yüzden bugüne kadar alkolü bırakmayı veya azaltmayı düşünmüyordu. Ancak bir yakının alkollü iken kendisine söylediği bir sözün ona ağır gelmesi üzerine alkolü bırakmaya karar vermesi onun için bir dönüm noktası olmuştu.
Bunu tek başına yapabileceğini düşünmesine rağmen bir tarafının da destek alması gerektiğini kendisine söylüyor, ancak önünde iki engel görüyordu. Engel olarak gördüğü şeylerden biri; yaşıydı diğeri ise "elalem ne der?" korkusuydu. Eğer bir tedaviye başlarsa bunu kimseyle paylaşmayacağını, düşünüyordu. İnternetten tedavi merkezlerini araştırırken YEDAM'ı buldu ve başlangıçta "sadece bilgi almak giderim" diye düşünerek randevu aldı.
İlk görüşmede bu durumu gizli tutmasının kendisi için anlamı sorulduğunda, kendi duygularını ve düşüncelerini paylaşırken aslında bu durumun utanılacak bir durum olmadığını fark etmeye başlamıştı. Psikolog ona, gizliliğin bağımlılığı beslediğini söylemişti. Bunu kendi hayatında da çok net görebiliyordu aslında. Bunca zamandır gizli tutmaya çalıştığı için kimseden destek isteyememiş ve sonunda tek başına bu durumla başa çıkamaz hale gelmişti.
Sonunda utanma hissini bir kenara bırakıp YEDAM’ düzenli olarak gelmeye karar verdi. Ailesini ve çevresinde kendisine destek olacak insanları, durumu hakkında bilgilendirdi. Çevresinin de desteğiyle, alkolü bırakmak konusundaki istek ve kararlılığı artan T.B. bu motivasyonla görüşmelere gelmeye devam ediyor ve iyileşme sürecinde hızla ilerliyor.
Bağımlıya nasıl davranmak gerekiyor
E.S.'nin annesi, oğlunun madde kullanımıyla ilgili ne yapacağını bilemediği için YEDAM’ gelmişti. Anne, bağımlı oğluna nasıl davranacağını ve yardım alması için nasıl ikna edeceğini bilmiyordu. Anne ile görüşüldüğünde, nasıl bir yaklaşım izleneceği konuşuldu ve akabinde oğlunun YEDAM’ gelmesini sağladı.
E.S. YEDAM'a ilk geldiğinde, YEDAM'ın ona nasıl bir faydası olacağını bilmiyordu ve fazla inancı da yoktu. Sadece annesini kırmamak için geldiğini ifade etmişti. Bir başkasıyla sorunlarını konuşmanın, ona nasıl bir faydası olabilirdi ki…
E.S.'nin hikâyesi; keyif için başlanan bir maddenin, zamanla sorunlarla baş etmek için bir araç haline gelmesiyle başlıyordu. Yaşadığı sıkıntılar, onun madde kullanımını artırmıştı çünkü bunlarla nasıl baş edeceğini bilmiyordu. Üst üste gelen sorunlar; ailede hastalıklar, eşiyle yaşadığı sorunlar ve geçirdiği araba kazası, onun direncini kaybetmesine sebep olmuştu. Bütün bunlar olurken, tutunduğu tek şey, sahip olduğu işiydi ancak bu gidişle işini de kaybetme ihtimali olduğunu yeni yeni fark ediyordu. İş yerinden kimse, onun madde kullandığını bilmiyordu ama son zamanlarda işe geç kalmaya ve iş yerinde performansı düşmeye başladıkça, bunun fark edilmesinden çok korkmaya başlamıştı.
YEDAM'a geldiğinde, maddenin zararlarının farkına varmıştı ama bir yandan da keyif için kullanmaya devam etmeyi istiyordu, her gün kullanmadığı sürece bir sorun teşkil etmeyeceğine inanmak istiyordu. Kullandığı maddenin uzun vadeli etkileri ve bağımlılık hakkında yeterince bilgisi yoktu. YEDAM'da zamanla madde kullanmanın kendisinin bütün sıkıntılarının üstüne eklendiğini ve en büyük sıkıntı haline geldiğini fark etti. Madde kullanımını kestiğinde ve seanslara devam ettiğinde, bu sorunlarla baş etmenin farklı yolları olduğunu öğrendi. Öğrendikçe, seansa ve temiz kalmanın faydasına olan inancı arttı.
Bu süreçte, sahip olduğu işine sarılarak, daha verimli bir çalışma temposu tutturdu. Ailesinin eskiden kendisine baskı yaptığını düşünürken, şu anda onları destek olarak görmeye başladı ve ilişkileri her geçen gün daha da iyileşti. Ailesinin güveninin yeniden kazandı, arkadaş ilişkilerini düzenledi ve kendisine zarar veren insanlardan uzaklaştı.
YEDAM'la birlikte, her türlü maddeden uzak durmayı ve sorunlarıyla baş etmeyi öğrenerek, temiz kalarak hayatına devam ediyor.
YORUMLAR