Bağımlılıkla mücadele sahada olur
Madde bağımlılığı konusunda toplumsal bilinç çok önemli. Çünkü madde bağımlılığı ile mücadele, sadece devlete bırakılamayacak kadar ciddi bir konudur. Bağımlılıkla mücadelede ailelere, eğitim kurumlarına, bireylere, STK’lara, medyaya, çok iş düşüyor.
Bağımlılara el uzatan, bilinç kazandıran kişi ve kuruluşlardan Uteskon konfederasyonu da başta madde bağımlılığı olmak üzere sosyal alanda faaliyetlerde bulunarak, yurt içinde ve yurtdışında dil, din, ırk, cinsiyet gibi hiçbir ayırım gözetmeden yardıma muhtaç insanların ihtiyaçlarını karşılıyor.
İnsanların sosyal sorumluluk bilincini, yardımlaşma ve dayanışma duygusunu geliştirmek, toplumların sosyo ekonomik düzeyini yükseltmek, insanlığın evrensel değerlerinin korunmasına ve tanıtılmasına yönelik çalışmalar yapıyor.
Meslek edindirerek, dezavantajlı grupları istihdam etme ve topluma kazandırma projeleri yapıyor. İnsanlar ve ülkeler arasında köprü görevi üstleniyor. Madde bağımlıları, tedavi süreçleri, aile destek ve aile bilinçlendirmeleri artırmak için araştırmalar yapıyor, projeler geliştirerek ve uygulayarak; Yurt içinde ve yurt dışında yoksul, kimsesiz, gençler, dul, yetim, öksüz, sokak çocuklarını, sokakta kalmış her yaşta insanı, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve istihdamın arttırılmasına yönelik projeler hazırlayıp uyguluyor. Bu amaçlar doğrultusunda faaliyet gösteren kuruluşlarla işbirliği yapıyor.
Ankara Yenimahalle Gölbaşı Mamak belediyelerinin de desteği ile uyuşturucu ile mücadele, kadın hakları ve kadının güçlendirilmesi ile ilgili seminerleri Ekim ayı itibari ile vermeye başlıyor.
Uteskon şimdiye kadar başvuran 24 bağımlının tedavilerini yaptırıp sağlıklı yaşama dönmelerini de sağlamış.
Bağımlılık tedavisi
Bir okuyucumuz da bizden yardım talebinde bulunmuş. Evladının madde bağımlısı olduğunu ve yapması gerektiğini soruyor.
Bu konuda Moodist Psikiyatri Hastanesinde görevli Psikiyatrist Doktor Burak Toprak şu açıklamalarda bulunuyor: ‘ Yaklaşık 1-2 hafta süren arındırma tedavisinde kişinin vücudundan maddenin tamamen temizlenmesi hedeflenir.
İlk günler yaşayabileceği bulantı, kusma, ağrı, terleme, uykusuzluk, öfke sorunları için ilaç tedavileri uygulanır. Arındırma tedavisi sonrasında madde isteğini azaltıcı ilaçların yanında, kişiye özgü tedaviler yapılmalıdır. Bağımlılık tedavisi uzun sürelidir.
İlaç tedavisinin yanında mutlaka kişinin içinde bulunduğu sorunların çözülmesi ve tedaviye devam etmesi için motive edilmeli, psikoterapi ile kişiyi maddeye yönelten sorunların çözümlenmesi gerekmektedir. Bu süreçte bağımlı kişinin tedavisi yanında ailesinin de mutlaka bağımlılıkla ilgili bilgilendirilmesi, çözüm yollarının öğretilmesi, yaşamış oldukları karamsarlık, hayal kırıklığı, endişe vb şikâyetleri giderici müdahaleler yapılmalıdır.
Bağımlılık tedavisinde ayrıca hayat tarzında değişikliğe gidilmesi, sosyal çevresini değiştirmesi, madde kullanan kişi ve ortamlardan uzaklaşması gerekmektedir. Etkili bir hasta-hekim ilişkisi tedavinin devamı için vazgeçilmezdir.
YORUMLAR