Başarının tek belgesi karne değildir
Karne öğrenciler için birçok şey ifade edebilir. Ya ebeveynler için? Aslına bakılırsa sadece akademik başarılar üzerine verilen karne ebeveynler için çok fazla anlam barındırıyor. Öncelikle bir başarı göstergesi olarak görülen karne aynı zamanda gelecek hayatının rotasını belirleyen bir rehber olarak kabul ediliyor. Peki, bu yaklaşım ne kadar doğru? Avrasya Hastanesi’nden Psikiyatri Uzmanı Burak Berber, çocukları karne alan ebeveynler için tavsiyelerde bulunuyor.
Karneye karşı tutumunuz yanlış olabilir!
Öğrenciler ve veliler, karnelerin alınmasıyla birlikte uzun bir yaz tatiline giriyor. Karne notları düşük olan çocuklarda içten içe korku, mutsuzluklar görülebilir. Bu durumda ailelerin kendi üzerine düşenleri yapması gerekir. Aile ilk olarak karneyi, çocuğunun hayatında en tepeye koymaması gerekir. Aynı zamanda aile, karnenin her şeyi ifade etmediğini anlamalı ve çocuğa karnesindeki notlara göre davranmamalıdır. Eğer bir çocuğun karnesinde düşük notlar varsa, çocuk suçlanmamalı ve oluşan bu durumda çocuk kadar ebeveyn olarak kendilerinin de payının olduğunu fark etmelilerdir.
Karneyi salt başarı göstergesi olarak görmeyin
Karne sürecinde değerlendirilmesi gereken en önemli alanların başında aile ortamı gelir. Her çocuğun bireysel özelliklerinin yanında, içinde yetiştiği aile ortamının da çocuğun çalışma alışkanlıkları, okulu önemsemesi, sorumluluklarını bilmesi ve yerine getirmesi üzerinde büyük etkisi vardır. Okumak, öğrenmek, yeni bilgiler edinmek, aile içinde eğlenceli, keyifli bir işi olarak ele alındığında, çocuk da bu faaliyetleri bir mecburiyet olarak görmemeye başlar, bu da onun öğrenme isteğini ve dolayısıyla da okul başarısını arttırır. Ne yazık ki ebeveynlerin genellikle yaptığı; çocuk okula başlayana kadar ondan hiçbir şey talep etmemek, birinci sınıftan itibaren de, çocuğun zamanını, eşyalarını organize etmesini, sorumluluklarının bilincinde olmasını beklemektir. Bu durumda aile, çocuğunu çok iyi gözlemlemeli ve onu iyi tanımalıdır. Çocuğa öğrenmenin zevkini hissettirerek, onun daha iyi motive olmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca çocuğun daha okula başlamasını beklemeden, onlara çeşitli sorumluluklar verilmeli, zamanlarını planlamayı ve işlerini sıraya koymayı öğretmelilerdir.
Karne gününde neler yapılmalı?
Çocuğunuzu karne gününe hazırlayın. Karne gününden bir gün önce, çocuğunuzun kaygılarını azaltacak konuşma yapmak, onu rahatlatacaktır. Asla çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamayın. Çünkü her çocuğun şartları ve ortamı faklıdır. Ayrıca başka insanlara, çocuğunuzun karnesiyle ilgili yorumlar yapmasına müsaade etmeyin. Çocuğunuzun, iyi ve başarılı özelliklerini övmekten çekinmeyin. Böylelikle çocuk, bir şeyleri iyi yaptığını anlar ve takdir edilmenin mutluluğunu yaşar. Akademik destek almaktan kaçınmayın. Özel ders veya dershane eğitimi ile düşük notları artabilir. Uzun süren yaz tatili için çocuğun isteğine göre ders çalışma planı yapabilirsiniz.
Son olarak…
Aslında her çocuk iyi yerlere gelmeyi, başarılı olmayı hak eder. Ailelere ise çocuklara hak ettiği bu yeri sağlamak için birçok görev düşüyor. Çocukların ilk kimliklerinin öğrenci değil çocuk olduğunu ailelerin anlaması gerekir. Onlara öğrenci gibi derslerine göre davranılmaması, çocuk kimliğine göre davranılmalıdır. Bir diğer önemli husus ise ebeveynlerin, çocuklarının öğrencisiyle mutlaka tanışması gerektiğidir. Çocuklar, günün büyük bir bölümünü okullarda geçirdiği için öğretmenlerinden bilgi almak ailenin çocuk ile olan ilişkisine olumlu yansıyacaktır.
YORUMLAR