Dijital itibar ve e koruma
Son günlerde, internet ya da sosyal medya ortamında hakkında olumsuz haber çıkan, ya da tahkir ve tezyif içeren yorum yazılan insan sayısında çok artış var. İnsan onuruna ve haysiyetine dokunan bu yorumlar yüzünden işini ve ailesini kaybeden insanlar ruhsal bunalım da yaşıyorlar. Ne yazık ki bu insanlar hukuksal açıdan nasıl bir yol yöntem izleyeceklerini bilmiyorlar. Okuyucularımız da bizden bu konuda yardım istiyorlar. Konuya ilişkin E-koruma.net Genel Müdürü Esra Topal sorularımızı cevapladı.
E-koruma 2010 yılında kurulduğu tarihten itibaren farklı alanlarda hizmet veriyor. Online itibar yönetimi, bireysel itibar yönetimi, kurumsal itibar yönetimi gibi itibar yönetimi hizmetlerinin dışında DMCA-,film, dizi, müzik telif hakları üzerine koruma hizmetleri veriyoruz. Bunların yanı sıra şahıslara ve kurumlara yönelik sosyal medya itibar danışmanlığı, tarama ve takip işlemleri yaparak olumsuz içeriklerin kaldırılmasına yönelik aksiyonlar alıyor ve ilgili içeriklerin kaldırılmasını sağlıyoruz. Verdiğimiz bu hizmetler özellikle kişilerin online platformlarda edindikleri saygınlıklarını korumalarında yardımcı oluyor ve online itibarlarını korumalarını sağlıyor.
1. E-Koruma’nın bilişim suçlarını engellemedeki rolü nedir?
Bilişim suçları aslında üzerine çok konuşulabilecek ve farklı alanlarda çalışmalar yürütülebilecek bir alan. Biz E-koruma olarak özellikle kişilere ve kurumlara yönelik bir hizmet vererek bilişim suçlarını engellemede farklı roller oynuyoruz. Teknolojinin ve sosyal medya kullanımının gelişmesi ile günümüzde herkes sosyal medya hesabı kullanmaya başladı. Bu da kişilerin farklı kişi veya kuruluşlara yönelik yorum yapma, değerlendirme ve olumsuz içerikler paylaşma oranını gün geçtikçe arttırmaya devam ediyor. Özellikle farklı kişi ve kuruluşlara yönelik itibarsızlaştırma çalışmaları için yapılan bu paylaşımlar kısa vadede çok problem getirmiyor gibi gözükse de uzun vadede itibar kaybına neden oluyor. Biz verdiğimiz itibar yönetimi hizmetleri ile bu kaybın önüne geçme de etkin bir rol oynuyoruz. Bunun yanı sıra Dizi, Film ve Müzik koruma işlemlerine yönelik verilen hizmetlerle de özellikle telif hakkı ihlallerini engelliyor ve eserlerin korsan bir şekilde yayılmasının önüne geçiyoruz.
2. E-Koruma olarak her haberi kaldırma yetkiniz var mıdır?
Hayır, her haberi kaldırma yetkimiz yok. Yayımlanan haber kamuoyuna mal olmuş kişilere veya kurumlara yönelik bir haberse o haberin aksiyonları farklı olabiliyor. Ayrıca yayınlanan içeriklerin platformuna göre de değişiklikler olabiliyor. Her platformun kendine özgü bir kuralı bulunmaktadır. Bizim burada yapmış olduğumuz en temel şey doğru aksiyon planlaması çıkartarak kaldırma işlemlerini gerçekleştirmektir.
3. Dijital itibarı sağlamadaki rolünüz nedir?
Dijital itibar son dönemlerde oldukça önem kazanmış bir alan. Dijital itibarı sağlamaya yönelik bireysel ve kurumsal olarak iki farklı türde hizmet veriyoruz. Verdiğimiz hizmetler içerinde kişi veya kuruluşların sosyal medya platformlarındaki görünümlerinin itibarları üzerine etkilerini belirliyor ve bunun sonrasında işlemlerimize başlıyoruz, internet ortamında özellikle bireysel ve kurumsal itibar yönetimine yönelik tarama ve takip işlemleri, arama motorlarına ve sosyal medya platformlarına yönelik yapılan işlemler ve sosyal medya danışmanlığı gibi verdiğimiz hizmetlerle kişilerin online platformlarda bulunurken kendilerini dijital saldırılardan koruyabilmelerinde ve online platformlardaki itibarlarını kaybetmemelerinde rol oynuyoruz.
4. İstenmeyen haberlerin kaldırılması konusunda sosyal medya ajanslar, dijital pazarlama ve marka ajanslarından farkınız nedir?
Kullanılan platformları incelediğimizde hepsinin birbirinden farklı kuralları bulunuyor. Her biri teknik ve hukuk bakımından doğru yöntemlerle incelenmelidir.Örneğin Arama motorlarının, yer sağlayıcıların ve içerik sağlayıcılarının birbirinden farklı içerik kaldırma kuralları bulunmaktadır. Bu yüzden her mecraya uygun olarak hareket etmek gerekiyor. Bu sebepten ötürü kaldırılması istenen aslında markaların itibarını zedeleyen ve hem maddi hem de manevi zarar veren içeriklerin tespiti yapılmadan yeni bir içerik veya haber ile üstü örtülmeye çalışılıyor. E-koruma. Net’in uzman hukuk ve bilişim kadrosu ile istenmeyen haberlerin tespiti kapsamlı bir araştırma ile belirleniyor. İstenmeyen tüm haberlerin, fotoğrafların veya videoların kaldırılması işlemleri hem teknik hem de yasal yollardan sağlanıyor. Gelecekte karşınıza tekrar çıkmaması için 7/24 takibi sağlanıyor. Ve istenmeyen içerikler tamamen temizleniyor.
5. Sosyal sorumluluklarınızdan söz eder misiniz?
E-koruma.net olarak şimdilik iki adet sosyal sorumluluğumuz bulunuyor. Bunlardan birisi çocuklara diğeri de öğrencilere yönelik. Öğrencilere yönelik sosyal sorumluluk projemize yakın zamanlarda başladık. Özellikle Anadolu’nun küçük kentlerinde eğitim alan üniversite öğrencilerinin okurken gelir elde etmek için çalışma ve iş sıkıntısı çekmesi üzerine başlattığımız bu projede Freelance olarak çalışacak personellerimizi seçerken önceliği Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde eğitim alan öğrencilere veriyoruz. İlk başta 2 kişi ile çalışmaya başladığımız bu projede şu an çalışan sayımızı arttırdık ve birçok öğrencinin gelir elde etmesinde katkı sağlamaya devam etmekten mutluluk duyuyoruz.
Sosyal sorumluluk felsefesi edindiğimiz başka bir konu ise çocuklar; yapılan araştırmalar neticesinde dijital platformlarda kasıtlı olarak tehdit, küfür, argo ve benzeri içeriklerle istismara maruz kalan tarafın 13 yaş altı çocuklar olduğunu görüyoruz. İnternet kullanımının hızla artması beraberinde siber zorbalık kavramını ortaya çıkardı. Bu durum hem çocuklar hem de ebeveynlerin korkulu rüyası haline gelmiştir. E-Koruma.net olarak 18 yaşının altında olup ailesi aracılığıyla bizlere danışmak veya bir mağduriyete uğramış olan çocuklarımıza ve ailelerimize yönelik ücretsiz hizmet sağlıyor ve internette bulunan herhangi bir içeriğin ilerleyen dönemlerde karşılarına engel olarak çıkmasının önüne geçiyoruz.
YORUMLAR