Dijital kimliklerin güvenliği
Ödeme teknolojileri Mastercard ve dünyanın önde gelen yazılım şirketi Microsoft, online işlemler için kullandığımız her türlü dijital kimlik bilgisini, daha kolay, daha etkin ve daha güvenli biçimde kullanabilmenin yolunu açan, stratejik bir iş birliğine imza attı.
Mastercard ve Microsoft’un geliştirdiği bu inovatif çözüm sayesinde kullanıcılar, banka, alışveriş ya da resmi işler gibi farklı işlemler için bilgilerini tekrar tekrar girmek zorunda kalmayacakları gibi vakit ve iş gücü kaybı da yaşamayacaklar.
Ödeme teknolojileri öncüsü Mastercard ile kimlik teknolojileri eksperi Microsoft, dijital kimlik kullanımını pratik ve güvenli hale getiren bir çözüm için güçlerini birleştirdi. İki teknoloji devinin geliştirdiği sistem, kullanıcıların tablet, telefon, dizüstü bilgisayar gibi her gün kullandıkları cihazlardan kimlik bilgilerini girme, kontrol etme ve paylaşma ile ilgili bir dizi avantaj sunuyor.
Çözüm ayrıca farklı farklı server’larda tutulan aynı bilgilerin maruz kaldığı risk zafiyetlerini de gideriyor. Kullanıcılar, finansal hizmetlerdeki kimlik doğrulaması için gerekli bilgilerden, e-ticaret için gerekli bilgilerine, pasaport, ehliyet başvurusu ya da vergi ödemesi gibi resmi işlemlerinden, e-mail, sosyal medya gibi dijital işlemlerine kadar her türlü dijital kimliğin birbiriyle bağlantılı ve senkronize olmasını sağlıyor.
Bu yenilikçi çözümün Microsoft Azure üzerinden devreye girecek bir dizi Mastercard hizmetine de temel oluşturması planlanıyor. Bu yeni hizmet için ayrıca öncü bankalar, mobil operatörler ve devletlerle de iş birliği yapılacak.
Bu sistem pratiklik ve güvenliğin yanında neyi sağlayacak?
Bugün başta kadınlar olmak üzere dünyada 1 milyarın üzerinde kişinin finansal erişimi bulunmuyor. Bu sistemle bir dijital kimliğe sahip olması sağlanan kişilerin, sağlık hizmetlerine ve her türlü sosyal hakka erişimi de daha adaletli ve doğru biçimde sağlanacak.
Devlet, hizmet ulaştırmadaki adaletsizliklerin ve farklı kimlik kullanılarak yapılan dolandırıcılıkların, üstelik daha az maliyetle önüne geçebilecek. Her kesimin finansal erişimini sağlayarak toplumsal refahı artırmak, nakitsiz toplum hedefiyle çalışan Mastercard’ın da temel amaçlarından.
Çözüm yakında kullanıma açılacak
Henüz geliştirme aşamasında olan bu yenilikçi çözüm, 2019 yılının ilk ayları içerisinde devletlerin, iş yerlerinin ve bankaların kullanımına sunulacak. Mastercard dijital kimliği de global bir bakış açısı ile ele alıyor.
Bu iş birliğinde Mastercard’ın amacı ülkeler arasında sınır ötesi işlerliği sağlayabilmek. Dünya genelinde ödeme çözümleri sunan, 210 ülkede 150 ayrı para birimiyle milyonlarca iş yerine hizmet veren Mastercard’ın bu yeni sistemi de, sunduğu her çözüm gibi ülke ya da mekan fark etmeden, Mastercard üyesi olan her yerde kullanılabilecek. Sisteme dahil olan kurum ve kuruluşların müşterileri, kayıtlı dijital bilgileriyle pratik bir şekilde işlem yapabilecekler.
YORUMLAR