Sosyal Medyada Marka
Günümüzde iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle önemli bir boyut kazanan sosyal medyada markalar, etkileşim sayılarını artırmak için ne yapıyorlar ve dijital iletişime marka çalışanlarının katkısı ne?
Dijital dünyanın gereksinimlerini, yaratıcılıklarını, analitik bakış açılarını hem marka hem de marka çalışanları tarafından ele alan Red and Grey Media Kurucu Ortağı Furkan Reis, “Dijital İletişime Marka Çalışanlarının Katkısı” başlıklı bir yazı kaleme aldı.
Furkan Reis’in “Dijital İletişime Marka Çalışanlarının Katkısı” başlıklı yazısı:
Sosyal medya üzerinde iletişim stratejisini oluşturan ya da mevcut iletişim stratejisini dijitale uyarlayan markaların sosyal medyadaki beklentileri doğal olarak dijitale özgü faydalar oluyor.
Çift taraflı iletişim, ağızdan ağıza pazarlama, duygusal bağlılık yaratma, süper fanlar gibi konular ekseriyetle dijitalin katkısı diyebiliriz.
Sosyal mecralarda tasarlayıp bir araya getirdiğimiz topluluklar bizimle iletişime geçmeyi, etkileşimde bulunmayı tercih ederse amaçlarımızdan birine ulaşmış oluyoruz. Peki her gün markamızla muhatap olan, markayı en içten tanıyan çalışanlarımızla sosyal medyada aynı etkileşimi yaşayabiliyor muyuz?
Bir markanın aylık ortalama 20 içerik paylaştığını düşünelim. Bu 20 içerik özenle seçilmiş, markayı anlatmaya muktedir içeriklerdir. Aynı içerikleri çalışanlarımızın da görmesini, okumasını sağlamamız gerekiyor. Hem içerisinde bulunduğu organizasyonu daha iyi anlaması hem de sahiplenmesi için iletişimde kalmak gerekiyor. Bunu bir gereklilik olarak görebiliriz.
Gerekliliğin yanına bir “sahip olursam çok iyi olur” ekleyelim. Bu da çalışanlarımızın bizim paylaştığımız içerikleri paylaşmaları. Bunun sayısız faydasından en etkili olan ikisini inceleyelim.
Birincisi marka elçiliği. Edelman Trust Barometer araştırmasına göre firma çalışanı birçok başlıkta firmanın CEO’sunu ya da iletişim kanallarını ikna edicilikte geride bırakıyor. Yani özetle marka hakkında en çok güvenilen marka içi görüş çalışandan geliyor. Markamızla ilgili bir içerik çalışan tarafından paylaşılırsa etkili bir marka elçisine sahip olduk demektir.
İkincisi ise yüksek erişim gücü. Sosyal mecraların algoritmaları etkileşime girilen içeriğin daha fazla gösterilmesi üzerine kurulu. Marka içerik paylaştı. 200 kişi beğendi, 20 kişi paylaştı ve içerik 3.000 kişiye gösterildi. Markanın çalışanları devreye girdiğinde bu paylaşımın üzerine 50 paylaşım daha gelirse erişimi her seferinde %50-100 arttırmak mümkün olacaktır.
Peki şahsi profillerinde çalıştığı şirkete ait markanın içeriklerinin görünür olmasını pek de önemsemeyen çalışana bunu nasıl yaptıracağız? Bilinen en eski yöntemle. Çalışanları bu konuda ödüllendirmekten kaçınmamak gerekiyor. Çalışanlar marka elçiliği başlığında yaptıklarından ödül kazanabilirler. Bu hem markanın etkili iletişim ve erişim gücünü artırırken hem de çalışanı soktuğunuz sadakat programı çalışanı mutlu edecektir.
YORUMLAR