Tehlike Bir Sokak Ötede
Okullar açıldı. Yeni eğitim ve öğretim yılında öğrencilere ve eğitimcilere başarılar diliyoruz.
Ebeveynlerin gözü yine okulların önünde bekleşen ve okul güvenliğini tehdit eden şahıslarda olacak ama başta narkotimler başta olmak üzere, ‘Park Polisi’ geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tatillerde bile canla başla görev yaptı.
Proaktif tedbirler sayesinde birçok suç işlenmeden önüne geçildi. Başta toplumda ‘torbacı’ tabir edilen uyuşturucu satıcıları tespit edilip haklarında yapılan işlemlerle adalete teslim edildiler.
Geçtiğimiz günlerde bir okula elini kolunu sallayarak giren bir saldırganın okulda iki saat bir vatandaşı rehin alması kamuoyunda okulların güvenliği konusunda tartışmalara yol açtı.
Şiddet sadece ülkemizde değil tüm dünyada ortak bir sorun olmaya devam ediyor. Şiddeti sadece tek bir gerekçeyle özetlemek bilimsellikten uzaktır.
Madde bağımlılığı ile şiddet arasında güçlü bir bağ bulunmaktadır.
Nitekim bağımlı, maddeye ulaşamadığı zamanlarda ruhsal ya da fiziksel açıdan yoksunluk krizine girmekte, başta aile bireyleri olmak üzere çevresine zarar verebilmektedir.
Bu konuda gazetelerin 3. Sayfalarında hemen hemen her gün haberler yayımlanmaktadır.
Şiddete yatkınlık ya da yaşadıkları sorunları silah kullanmakla çözeceğini sanan bireylerin, çocukluk çağında gelen travmaların da etkisiyle intikam, kızgınlık ve nefret duygusu silahlı saldırıya dönüşebiliyor.
Geçtiğimiz yıl bir öğrenciyi okula yakın yerde katleden şahsın edindiği silahı dakikalar içinde internet ortamında edinmesi bu konuda etkili tedbirler alınması yönünde uyarıcıdır.
En başta internet üzerinden silah edinenlere ağır yaptırımlar getirilmelidir. İnternette silah ticaretini her ne kadar siber suçlarla mücadele şube müdürlükleri takip edip ele geçirseler de yasal boşlukları değerlendiren karanlık ruhlu insanlar tespit edilmelidir.
Başta sosyal medya olmak üzere onlarca silah satan sayfalar var. Silah tüccarları buradan takip edilmelidir. Bunun önüne geçilmelidir.
Okullarda gerçekleşecek bir saldırıda başta öğretmenlerin saldırganla nasıl iletişim kurmaları ve öğrencilerin de kendilerini nasıl korumaları gerektiği konusunda bilinç kazanmaları gerekiyor.
Okulların fiziksel güvenliğini sağlamak amacıyla, halkla ilişkileri güçlü ve nitelikli uzman güvenlik görevlileri yetiştirilmelidir.
Okullarda şiddet, istismar, ilk yardım ve akran zorbalığına karşın veliler, öğretmenler ve öğrencilere yönelik bilinç ve farkındalık yaratmak amaçlı eğitimler ve sorumluluklar verilmelidir.
Okul güvenliğine ilişkin risk analizi ve sentezi gerçekleştirilmeli, eylem planı hayata uyarlanmalıdır.
Kurallar konusunda ve güvenlik stratejileri konularında ebeveynler bilinçlendirilmelidir.
Giriş kapısı, okula gelen her bireyin ilk göz attığı unsurdur. Eğitim kurumlarına girişlerin turnike yoluyla sağlanması Polis, asker ya da güvenlik görevlisi olsa dahi girişte silahların güvenlik görevlisi tarafından tıpkı adliyelerde olduğu gibi içeriye sokulmaması sağlanmalıdır.
Okula giriş ve çıkışlarda Önleyici hizmetlerden görevli okul Polisi ile Trafik Polisi görev almalı, öğrencilerin yaya geçitlerinde görevlendirilmesinden vazgeçilmelidir.
Okul güvenliği için gerekli aydınlatma, metal detektör, duman sensörü ve kamera gibi unsurlar yer almalıdır.
Öğrencilere yönelik şiddette bulunan, sorunlu ve travmatik öğrencilere yönelik öfke ve stresle baş etme eğitimi verilmeli, riskli öğrenciler tespit edilmelidir.
Rehberlik servisi sorunlu öğrencilerin aileleri ile etkili ve sürekli iletişimde bulunmalıdır. Riskli öğrenciler ait Emniyet ve Sağlık kurumlarında yer alan raporlar okul idaresi ile paylaşılmalıdır.
Gerek cep telefonları, gerekse elektronik cihazların kullanımı ile ilgili eğitimcilere ve velilere yönelik hizmet içi eğitimin verilmesi sağlanmalıdır.
Şiddet ve saldırı halinde sığınma odaları tespit edilmeli bu konuda tatbikatlar düzenlenmelidir.
Bu alanların değişik renklerde boyanarak acil ihtiyaçlar için gereçler yer almalıdır.
Okul çevresinde yer alan nargile cafeler ile alkol ve sigara satan işletmeler okul idaresi ve Polis ile birlikte sık sık denetlenmelidir.
Okul güvenliğine ait veri tabanı ile birlikte risk haritası oluşturulmalıdır. Okul bahçesindeki otoparklar eğitim ve öğretim yılı süresince kapatılmalıdır.
Okul çevre duvarları güçlü bir şekilde çit ile dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı güçlendirilmelidir. Acil anlarda okulu boşaltmak için büyük giriş çıkışları sağlayan kapılar gereklidir.
Ziyaretçi girişi ana kapıdan ayrı olarak, ziyaretçiler farklı bir odada görüşmelidir.
Tahliye ve çıkış kapıları dışarıdan açılamaz ve dışarıya doğru içeriden açılır biçimde olmalıdır. Bu kapılar, yangın veya diğer acil durumlarda hızlı tahliye için önemlidir.
Şiddete yatkın, riskli ve sorunlu öğrencilerin içlerindeki olumsuz enerjinin atılması yönünde nefes egzersizleri, öfke ve stresle baş etmeleri yönünde bilinçlendirilmeleri gereklidir.
Spor ve kültürel etkinlikler gibi ruh sağlığına olumlu katkı sağlayan etkinliklerin de artırılmasında fayda vardır. Okul yönetimlerinin sorunlu öğrenciler ve aileleri ile sağlıklı iletişimde olmaları ve topluma kazandırılması sağlanmalıdır.
YORUMLAR