Çakra kelimesi Sanskritçe olarak “tekerlek” anlamına sahip olsa da yaygın olarak insan bedeninde bulunan ruhsal ve fiziksel enerji noktası anlamında kullanılır. Bir insanın omurgasından kafatasının tepe noktasına kadar 7 ana çakrası bulunur. Çakralar bulundukları alana yakın olan organlarla ilişkili, kendilerine özel şekilleri, renkleri, işlevleri ve frekansları olan kavramlardır. Ruha ve bedene şifa getirmek için çakralarla ilgili birçok farklı çalışma yapılır. Bu çalışmalarda temel amaç ruh, beden ve zihin dengesinin kurulması ile şifalanmaktır.
Hindu gelenekleri ve bazı inanç sistemleri, insanda bulunan enerjiyi tüm vücuda dağıtan enerji noktalarını çakra olarak adlandırır. Çakra, Hint Felsefesi ve bazı ilgili Asya kültürlerinde, insan vücudunda bulunan metafiziksel ve/veya biyofiziksel enerjinin bağlantı noktası olarak düşünülmüştür.
İnsanın, görünen fiziksel varlığı ötesinde, daha duyarlı ve daha etkin bir bünyeye sahip olduğu bilinmesi gereken bir esastır. İnanca göre bizler, bunu ancak bazı özel durumlarda, duygularımız aracılığıyla sezebiliriz.
Örneğin,gözlerimiz;
Bir grup bilim insanına göre insan gözünün çözünürlüğü 576 megapiksel olarak yer alıyor. Bu, en yeni ve en büyük yüksek çözünürlüklü televizyonlardan daha yüksek. Ayrıca ortalama bir akıllı telefonun 200 katından fazla. Ek olarak 43 fit genişliğinde bir fotoğrafı basmak için yeterli bir çözünürlük olarak kabul edilmektedir.
Lakin kalbimiz sadece kanımızı pompalamak üzere kullandığımız bir organ olmayıp, akıl ile ruh arasındaki bağlantımızı sağlamakla da görevlidir.
Gözümüzün ve kulaklarımızın algılamakta yetersiz kaldığı konularda parapsikolojik ve psişik açıdan kalbimiz devreye girer. Toplumumuzun bir bölümü bu işlemi 3. Göz bir bölümü ise kalp gözü olarak değerlendirir.
Çakraların sağlıklı çalışması için açık olması gerekir. Bulunduğumuz evrende her şey bir enerjidir. Her şeyin bir enerjsi vardır. Herhangi bir çakrada dengesizlik olduğunda enerji akışı sekteye uğrar ve tıkalı çakranın temsil ettiği alanlarda bedensel, ruhsal ve zihinsel bir takım rahatsızlıklar ortaya çıkar.
Bedenimizde birçok farklı noktasında (en önemlileri avuçlar içinde, tabanlarda, diz kapaklarında, dirseklerde) çakra olduğuna inananlar varsa da hindu geleneklerinin temelinde ana çakra merkezleri vücudumuzda omurga boyunca sıralanmaktadır.
Çakraların açık, enerji akışının sağlıklı olup olmadığını anlayabilmek için her bir çakranın temsil ettiği alanları bilmek gerekir.
Hint felsefesine göre, insanın kafasının tepesinde pozitif bir akım varken omurga kemiğinin alt boğumunda, kuyruk sokumunda, negatif bir akım bulunur. Bu iki kutup arasında dolaşan elektrik gücü Yaşamdır.
Diğer bir değiş ile tekamül yani nefsin olgunlaşması hali bir yolculuk gerektirir. Bu yolculuk süresi boyunca yaşananlar kişiye tecrübe olmaktadır.
Modern Sanskritçe’de çakra olarak adlandırılan bu enerji merkezleri, güçlü elektrik alanlarıdır, gözle görülemezler. Bu yedi güç istasyonunun her biri bedenimizde hormon salgılayan bezlere karşılık gelir. Bu bezlerin hormon üretimini uyarırlar. Başka bir deyişle, fizik bedenimizdeki ismi ile hormon salgılayan iç salgı bezleri enerji bedenimizdeki çakralara karşılık gelirler.
Sağlıklı yaşamın temeli ruh, beden ve zihin bütünlüğüdür. Çakra dengeleme çalışmaları yaptığınızda hem ruhunuz, hem fiziksel bedeniniz hem de zihniniz birbiriyle iletişim halinde ve sağlıklı bir şekilde çalışır. Çakra açma meditasyonu, olumlamalar, yoga gibi teknikler enerjinizin doğru bir şekilde akmasına çok yardımcı olacaktır. Ancak her şeyden önce kendinize değer vermekle işe başlayın. Kendinizi sevin ve bu dünyadaki varlığınızı kutsayın, çünkü çok değerlisiniz.
Çakraların, ruhun evrenden enerji alması, enerjisini yayması ve bedende enerjinin sağlıklı şekilde dolaşması için önemlidir. Çakralarımız dengesiz çalışması ya da kapanarak çalışmaması durumunda psikolojik ve fiziksel bazı rahatsızlıklar meydana gelir. Her bir çakra bedende organları, hormonları, duyguları temsil eder. Astrolojik olarak burçlarla eşleştirilen çakraların rengi ve şekli olduğu, bazı doğal taşların sağlıklı çalışmalarına yardımcı olması durumu da bir esastır.
YORUMLAR