Toplumlar kendilerini suçtan korumak ve kamu düzenini sağlamak için Polis teşkilatından yardım alırlar. Fakat suçtan koruma ve kamu düzeninin sağlanması sadece polis teşkilatının var olması ile mümkün değildir. Suç toplumsal bir olaydır, çözümü de yine toplumun içindedir ve toplumla beraber çözüm bulunmalıdır. Suça karşı en başarılı mücadele, ancak halkın aktif desteği ve kurumlar arası işbirliği ile yapılabilir.Bu yaklaşım polisin toplum üyeleri ile ortak faaliyetlerde bulunma düşüncesini yani Toplum Destekli polislik bilincini ortaya çıkarıyor. Toplum destekli polislik, her şeyden önce güç teriminin yerini hizmet terimine devreden bir anlayıştır. Toplum destekli polislerin günlük görevleri genel güvenlik amaçlıdır ve insanî ilişkiler yönü ağır basan bir birimdir. Yalnızca bir icra organı ve pasif bir kamu düzeni sağlayıcısı olarak algılanmamalı,o toplumda önemli ve işlevsel nitelikteki birtakım hizmetleri koordine etmekte ve yerine getirmektedir. Diğer yandan birçok özel gün ve tarihte, ilgili kişi veya kurumlara ziyaretler gerçekleştirilmekte, Çocuk Bakımevleri, Huzurevleri gibi sosyal kurumlar ziyaret edilmektedir. Sosyal duyarlılığı ve farkındalığı artırmaya, çocukları ve gençleri suçtan ve zararlı alışkanlıklardan korumaya, aileleri çocukların maruz kalabileceği tehlikeler konusunda bilgilendirmeye, bireylerin güvenlik önlemleri konusunda bilgilendirilmesine ve toplumda güveni artırmaya yönelik projeler uygulanmaktadır. Bir bölgede yaşayan insanların yaşadıkları bölgenin yalnız problemlerini tanımlamada değil, çözümleri konusunda da rol alması gereken en önemli aktörler arasındadır.
Toplum Destekli Polislik Pilot olarak öncelikle Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Kayseri, Trabzon, Erzurum, Diyarbakır ve Antalya illerinde uygulanmıştır. Halkın olumlu dönüşleri ve katılımları ile Asayiş Dairesi Başkanlığı bünyesinde 1 Nisan 2009 tarihi itibari ile ülke geneli polis sorumluluk bölgesine yaygınlaştırılmıştır ve hala büyük başarı ve özveriyle faaliyetlerine devam etmektedirler.
Uygulanan görevleri Kısaca örneklendirmek ve açıklamak gerekirse;
Bilgilendirme Çalışmaları; Vatandaşlara materyaller hazırlayarak genel güvenlik hizmetleri, suçtan korunma , suçtan korunma, vb. konularda bilgilendirmeyi amaçlamaktadır.(KADES , UYUMA ,vb. broşürleri ve Stantlar )
Bireysel İrtibat Çalışmaları; Polisin güvenilirliğini arttıran, topluma polisin farklı bir yüzünü sergileyen faaliyetlerdir ve toplum destekli polisliğin temel görev alanlarının başında gelmektedir.(mahalle polisi uygulaması)
Sosyal Etkinlikler;Sosyal etkinliklerin düzenlenmesini koordine etmesi ve toplumda fertlerin bu etkinliklere gönüllü katılımını sağlamaktadır.(okulları ziyaret, rehabilitasyon merkezi ziyaretleri,vb.)
Sosyal Yardım Faaliyetleri; Yardıma muhtaç veya sosyal kurumlara tevdi edilmesi gereken vatandaşlarımızı ilgili kurumlar ile irtibat kurarak gerektiğinde yardım yapılmasını sağlamakta ya da ilgili kurumlarca gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamaktadırlar.(mahalleleri, okulları ,esnafı ziyaret edip yardıma muhtaç insanları tespit edip yardımda bulunmak.)
Suç Mağduru ve Diğer Destek Ziyaretleri; Suç/olay mağdurlarına, intihara teşebbüs edenlere bu yönde destek verildiği gibi toplum destekli polisler sorumluluk alanlarında ölen kişilerin yakınlarına da taziye ziyaretindebulunmaktadırlar.(taziye ziyaretleri, suç mağdurlarına tedavileri için ön ayak olma, vb.)
Sonuç olarak Toplum Destekli Polislerimiz (TDP) ülkemiz ve teşkilatımız için önemli, sevilen ve saygı duyulan bir birimdir. Halkımızın desteği ile de böyle olmaya devam edecektir…
Saygılarımla
MEHMET ALİ AVCI
YORUMLAR