Gerçek dünya tarih mi oluyor? Bu ve buna benzer sorular sıklaşmaya başladı. Peki nedir bu soruların arkasında yatan gerçekler… Ya da bu gerçekyaşamı hasır altı yapan sanal yaşam yolculuğu…
Bir zamanlar mario ve contra gibi bilgisayar oyunlarını oynardık. Hemde böyle Windows denilen renkli pencerede yoktu. Sadece dos ortamı diye bildiğimiz o siyah beyaz ekranlarda…Sonra buemülatör oyunlarının yerini windows ortamında oynayabildiğimiz oyunlar aldı. Günümüzde ise teknolojinin sınır tanımadığı bir çağa ayak bastık. Metrix filmleriyle, 80’li yılların Uzay 1999 filmleri gerçek mi oluyor düşünceleri oluştu beyinlerde. O da nesi, o filmlerden bile daha ileriye geçtik. Geçenlerde Facebook şirketinin ismi Meta olunca sanal dünyanın temelleri de atılmış oldu.
Aslında burada çok önemli bir detayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Çocukların yaptıklarıyla, onlara ayar vermeye çalışan ebeveynlerin, hatta ve hatta uzmanların kritik müdahalelerine değinmek istiyorum. Şimdi iyi dinleyin, 80’li yılların sonu ve 90’lı yılların başıma doğru bir yolculuğa çıkalım. O zamanlar çocuklar derslerini yapar yapmaz, hemen bilgisayar başına geçer ve oyunlar oynarlardı. Anne ve babalar buna pek izin vermek istemezler, ısrarla derslerini çalışmaya ve onları sokağa göndermeye çalışırlardı. İlerleyen zamanlar daha da gelişmiş oyunlar piyasaya çıktı. Oyunların içinde bir yaşam şehirleri kuruldu. Çocuklar isteyerek veya istemeyerek bu şehirlerde aile oldular, iş adamı oldular ve bir şirketin baş aktörü oldular. Hatta savaş meydanlarında komutan oldular. Bir şekilde sosyal dünya da hayal bile edemedikleri görevleri sanal dünyada birebir yaşadılar. Oyunların içinde alışveriş yaptılar, silah ve malzeme aldılar. Yaşamları için gerekli enerji ve vitaminleri değiş tokuş yaparak giderdiler. Kısacası bugünün metaverse diye ortaya sunulan sanal yaşamın mucizevi alt yapısını oluşturdular.
Aslında bu insanlığa pek de yabancı bir uygulama değildi. Alanlar farklı da olsa da insanoğlu bu sanal yaşamın gerçek boyutunu zaten yaşıyordu. İmece ve değiş tokuş dediğimiz ticari alış verişlerin bugünün dünyasındaki kripto piyasasını oluşturacağını kim bilebilirdi ki… İşte bu nedenle bu piyasa çabuk akış sağlıyor. Çünkü çocuklar yani 80 sonrasının çocukları bilgisayar ortamında oynadıkları oyunlar sebebiyle bu sanal dünya ya pek yabancı kalmadılar. Tam tersi büyüklerine bu dünyanın kurallarını da, o günün ve bu güne delikanlı ve baba olarak gelen çocuklar öğretiyor.
Engelliler tarafından bakacak olursak, bu sanal alem engelsiz bir dünyanın da temellerini atmış oluyor. Stephan Hawkin bu temellerin harcını karmıştı zaten. Hiç hareket edemeyenlerin dahi bu yeni dünyadaki yeri hazırdı.
Metaverse ve onun genel tabanını oluşturan sanal dünya…Kim bilir belki de beklediğimiz korkulu geleceğin, mucizevi bir ilacı olabilecek bir gerçeklikle karşı karşıyayız.
YORUMLAR