Şiddet desek aklımıza genel olarak hep fiziksel şiddet gelir. Oysaki fiziksel şiddetten daha yaygın ama daha az bilinen bir diğer şiddette duygusal/psikolojik şiddettir. Duygusal/psikolojik şiddet fiziksel şiddet kadar kendini hemen göstermez. Duygusal/psikolojik şiddet genellikle yakınlarımızdan veya en sevdiklerimiz tarafından uygulanır. Duygusal/psikolojik şiddet alttan alta belli edilmeden bazen de iyi niyet altında uygulanır. Duygusal/psikolojik şiddet uygulayan kişi genellikle şiddete mağruz bıraktığı kişileri yaptıkları herhangi bir durumda suçlarlar ve kendilerini suçlu hissetmelerini sağlarlar. Mağdur kişi kendilerini suçlu hissettikleri için bir süre sonra benlik saygıları azalır ve bu da uğradıkları duygusal/psikolojik şiddeti göremeyip fark edememelerine sebep olur. Mağdur kişi kendi düşüncelerine, fikirlerine artık güvenemez hale geldiği için duygusal/psikolojik şiddetin de farkında varamayacak hale gelir. Geçmişinde duygusal/psikolojik şiddet görmüş kişi ileride uğradığı manipülatif bir ilişkiden kopamaz hale gelir ve bu ilişki de olmaktan memnun olamasa da ilişkiden çıkamaması onun suçlu veya güçsüz olduğu anlamına gelmez.
Duygusal istismarın göz ardı edilmesinin diğer sebebi de, ilişkilerin diğer kısımlarının iyi gidiyor olmasıdır. Manipülatif kişi, duygusal/psikolojik şiddet zamanlarının aralarında veya sonrasında sevgi dolu davranıyor olabilir, böylece duygusal şiddet gördüğünüz kısımları zihninizde reddedersiniz veya unutursunuz. Eğer sevgi eksikliği ile büyümüşseniz sevgi adı altında uygulanan duygusal/psikolojik şiddeti direkt görmezden gelirsiniz. Zaman içinde duygusal/psikolojik şiddete maruz kalmak; anksiyete, kaygı bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, cinsel isteksizlik, ağrı ve diğer fiziksel semptomlara sebebiyet verebilir.
Duygusal/Psikolojik İstismarın Türleri Nelerdir?
* Aşağılama
* Yargılama
* Alay Etme
* Aşırı Eleştirme
* Hakaret Etme
* Suçlama
* İsim Takma
* Cezalandırma
* Tehdit
* Utandırma
* Emir Verme
* Küfür Etme
* Aşırı Öfke
* Yalan Söyleme
* Manipülasyon
* Duygu Sömürüsü
Bunlara maruz kalan kişi sevildiğini düşünerek sevgi adı altında bunlara maruz kalmaya devam eder. Çünkü geçmişte sevginin ve düşünülmenin bunlarla olduğunu öğrenmiştir. Bu algının değişmesi için kişinin psikolojik desteğe başvurması ve geçmişteki yanlış kurulan şemalarını düzeltmesi gerekmektedir.
Psikolog Senanur Pehlivan
YORUMLAR