SOSYAL FOBİ NEDİR?
Senanur PEHLİVAN

Senanur PEHLİVAN

Senanur PEHLİVAN / Psikolog

SOSYAL FOBİ NEDİR?

25 Haziran 2024 - 20:34

Sosyal fobi,  insanlarla girilen sosyal ortamlarda  ortaya çıkan kaygı bozukluğudur. Duyulan rahatsızlık  ortamdaki diğer  insanlar tarafından olumsuz değerlendirilme, eleştirilme, gözlerinden üstünde olması ve yargılanma  korkusundan kaynaklanır. Sosyal anksiyete bozukluğu olarak nitelendirilen bozukluk, toplumda sık  olarak karşılaşılan bir sorundur. Kişinin toplu alanlara girememesine, toplu aktivitelere katılamamasına, toplu ortamlar da veya insanların içinde düşüncelerini dile getirememesine neden olur ve kişinin  yaşamının pek çok alanında kaygı ve korkuya neden olarak hayat kalitesini olumsuz yönde etkilemesine sebebiyet verir. 

Peki sosyal ortama giren bireyler de sosyal fobi belirtileri nelerdir ? 
Yoğun anksiyete yaşarlar
Korku hissederler 
Öfke ve sinir yaşarlar 
Kalpte çarpıntı yaşarlar
Aşırı terleme olur 
Ağız kuruluğu  yaşarlar
Karın ağrısı ve mide bulantısı yaşarlar
Ellerde  ve konuşurken ses tellerinde titreme meydana gelir.
Bu belirtileri yaşayan sosyal fobisi olan kişiler bu belirtilerin karşıdaki kişiler tarafından da fark edilmesi konusunda yoğun kaygı yaşarlar. 
Kendilerini güçsüz, yalnız ve o an çaresiz hissederler. Bu sebepten romantik ilişkiler kuramazlar, kurmakta zorlanırlar. Sosyal fobisi olan kişiler sosyal ortama girdikleri zaman dikkatleri üstüne çekmekten, birileri tarafından etrafa tanıtılmaktan, yüksek mevkili birileri ile buluşmaktan, insanlarla göz teması kurmaktan, kalabalık önünde sunum veya konuşma yapmaktan kaçınırlar çünkü bu etmenler sosyal fobisi olan kişileri tetikler. 

Bu belirtileri olan her kişi sosyal fobiye sahip diyemeyiz. Sosyal fobi olup olmadığını anlamak için;
Öncelikle bir doktora yada psikoloğa gitmeleri gerekiyor. 
Bu belirtilerin şiddeti ve sıklığı önemlidir.
Bu belirtilerin yaşam koşulunu ne kadar etkilediği önemlidir. 

Sosyal fobi tedavisi nasıl yapılır? 
Sosyal anksiyete bozukluğu yapılan  araştırmalar neticesinde sosyal fobi tedavisinde, psikoterapinin belirgin şekilde faydalı olduğu gösterilmiştir. 
Sosyal fobi tedavisinde bazı ilaçlar da kullanılır. Bu ilaçlar genellikle tedaviye olumlu katkı sağlar; fakat her hastada işe yaramayabilir. Psikoterapi ile birlikte antidepresan ilaçların kullanımı çoğu hastada tedaviyi pozitif yönde etkiler. 
Sizde bu gibi belirtileri yaşıyorsanız iletişime geçebilirsiniz. 

Sevgilerimle, 
Psikolog Senanur Pehlivan.

Bu yazı 4352 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum