Giresun Adası Neden Yasak?
Yeliz Çevik

Yeliz Çevik

Yeliz Çevik / Gazeteci

Giresun Adası Neden Yasak?

30 Mayıs 2022 - 18:44

Doğu Karadeniz’in üzerinde yaşanabilir, gezilebilir tek adası Giresun Adası’dır.
Kabul etmek gerekir ki Ada tüm Karadeniz Bölgesi’nde ve Giresun’da turizm değeri açısından çok önemli bir destinasyon haline gelmiştir. Ada’nın turizme olan katkısı ortada iken yasak kararı duyan herkeste büyük şaşkınlık uyandırmıştır. Yasak haberlerine başlamadan önce Ada’ya çıkış nasıl başlamıştı? Bahsetmek isterim. 2014 yılında dönemin Giresun Valisi Hasan KARAHAN tarafından Ada çıkışına izin verilmiş olup,7 yıldır bu adayı izinli ve ruhsatlı, tur rehberi eşliğinde Altın Post’la gezilebilirken ne oldu da turizm sezonunda yasak geldi?
 
Eğitim ve turizm kenti olmayı hedeflerken şehir hedef mi küçültüyor?
Giresun’da Ada’ya çıkışın yasaklanmasına bir de bizim gözümüzden bakalım. Ada’ya çıkamadığımız takdirde neler olacak? Tur firmaları Ada gezisi olmadığı takdirde Giresun’a uğramayacaklar. Bu demektir ki yaz sezonunda gelmesi planlanan minimum 40.000 turistin Giresun’a uğramaması. 40.000 turist Giresun’a geldiğinde ne mi olur?Giresun’un marka değerinin yükselmesinden hiç bahsetmezken Giresun esnafına bırakacak olduğu ekonomik katkıdan bahsedeyim. Tur firmalarının Giresun’a getirdiği turistler sadece adayı değil Giresun’u gezecekler. Doğal olarak alışveriş yapacaklar, yiyecekler, içecekler. Kabul edelim ki bunlar ekonomiye nefes aldıracak, can verecek hareketler.
Şöyle bir örnekle açıklamak isterim.
 
Ordu-Boztepe arasındaki teleferiğin Ordu’nun turizmine büyük katkı sağladığı gerçeği ortada iken, bugün hepimiz gezmek görmek için Ordu’ya giderken neden Giresun değerlerinin üstü kapatılıyor? Bu cümlemin aksini iddia eden varsa neden yasak var?
Bir örnekte yan komşumuz Trabzon’dan vermek isterim. Trabzon’da suni ada çalışmalarının yapımına başlandığını medyadan okuduğunuzu tahmin ediyorum. Bu Ada’nın onlara sağlayacak olduğu katkıdan biraz bahsedeyim. Arsin ilçesinde 3 bin dönüm arazi üzerinde kurulacak Trabzon yatırım adası endüstri bölgesinde ilk etapta 7 bin, zaman içinde de 15 bin kişiye iş imkanı sağlanması hedefleniyor. İstihdam sağlanırken adayı görmek-gezmek için turistlerinde şehir ekonomisine büyük katkı sağlayacağı aşikar. Giresun Adası’nın değerinin bilinmesi için bir başka şehirde mi olması gerekir? Bu Ada, Trabzon, Ordu ya da bir başka ilde olsaydı birçoğumuz bugün bu Ada’yı görmek, ziyaret etmek için şehir değiştirirdik.
İlgili Bakanlığın açıklamasına göre, ‘Doğal Koruma Alanı’ olması nedeniyle Ada’ya çıkışın yasaklandığını biliyoruz. Bu gün baktığımızda Giresun Kalesi’nin de doğal koruma alanı olduğunu resmi kayıtlardan görebiliriz. Fakat bu Kale’nin gezilmesine ve görülmesine engel değil.  Giresun Adası’nda yapılan  ‘kazı, sondaj ve temizlik çalışmaları’ gerekçe gösterilerek Ada’ya çıkışın yasaklandığını ortada. Kazı yapılan alanlarda gerekli koruma önlemleri alınarak Ada turizme açılabilir. Bugün en güzel örneği Göbeklitepe. Bir tarafta kazı, bir tarafta gezi. Göbeklitepe’nin konumu, boyutları, tarihlendirilmesi ve yapılarının anıtsallığı göz önüne gelirken gerekli koruma önlemleriyle buna müsaade edilmiştir. Aynı durumun Giresun Adası’nda uygulanmasının önündeki engel nedir? Turizmin önüne set çekmeye çalışanlara Giresun üzerinde söz sahibi olan yetkililerin de ses çıkartmayışı akıllara farklı bir hesaplaşma mı var? sorusunu getiriyor. Bu arada, Giresun Adası'na çıkılmadığını öğrenen tur firmaları şehri es geçiyor, bir çay molası dahi vermiyor. Gerisini siz düşünün...Yorum sizin…
 
Saygılarımla,
Yeliz ÇEVİK    

Bu yazı 4197 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum